luni, 1 noiembrie 2010

Agentul imobiliar

Daca esti in cautarea unei case, probabil te-ai gandit sa incredintezi totul pe mana unui agent imobiliar. Multi dintre noi ii percepem ca fiind persoane ce vand case si primesc un comision pentru asta, insa rolul lor este mult mai important. Majoritatea vanzatorilor si cumparatorilor se bazeaza pe ajutorul unui astfel de agent, iar fara ei de multe ori cele doua parti implicate in tranzactie nu ar sti cu exactitate ce sa faca.




Atunci cand sunteti in cautarea unui apartament de vanzare, probabil ca va intrebati daca faceti fata fara a apela la intermediar. Raspunsul este ‘da’, in calitate de cumparator puteti merge inainte si fara un ajutor. Insa nu este ceva recomandat de fiecare data. Nimeni nu va obliga sa lucrati cu un agent imobiliar; aveti tot dreptul sa va reprezentati singur. Dar luati in considerare ca in situatia in care nu apelati la un agent iar vanzatorul are un reprezentant, atunci el va trebui sa ii plateasca si comisionul, deci intermediarul va lucra de partea vanzatorului.





Un agent bun ar trebui sa fie capabil sa va arate toate tipurile de case si sa va explice cum stau lucrurile pe piata imobiliara in acest moment; daca decideti sa mergeti singuri, veti vedea poate 3-4-5 case, adica un numar mult mai mic decat cel disponibil la momentul respectiv. Daca cititi ziarele sau publicatiile de specialitate, veti gasi si singuri anunturi imobiliare. Insa acestea sunt date de intermediari.

Avantajele de a folosi un agent nu se rezuma doar la a vedea un numar mai mare de case sau la a fi reprezentat si a ti se explica pe indelete toti termenii cuprinsi intr-un contract de vanzare-cumparare. Agentul va si negocia in numele dumneavoastra. Exista avantaje si daca sunteti de cealalata parte a baricadei, adica de partea celor ce isi doresc sa lucreze pe cont propriu. Nu trebuie sa va mai ingrijorati de existenta comisoanelor, astfel ca negociati direct cu vanzatorul, ceea ce ar putea usura realizarea tranzactiei.


Decizia va apartine in totalitate. Simtiti ca sunteti suficinet de informat pentru a va descurca singur in cumpararea unei proprietati imobiliare?